e36 podłączenie multifunkcji z e39 e38(kiera czteroramienna)
zaznaczam,że miałem kiere z poduchą tylko i pod multi nie miałem instalacji robiłem ją sam.
1 kompletujemy co nam potrzebne
kiera z panelami MFL jak na foto

ważne są gniazda wtykowe w panelach muszą mieć po 4 piny ponieważ posiadają one już wbudowany moduł MFL na foto widać dwa różnepanele ja miałem ten na dole i musiałem dokupić takie jak na foto ten na gorze

oraz taśma kierownicy

i do sterowania odpowiednie radio które czyta sygnał ibus ja mam blaupunkta bmw cd bussinnes cd43

z tego co wiem to takie też rozumie tam sygnał

2 odłączamy akumulator
3 odkręcamy kierę.Trzeba dwie śrubki torx odkręcić(od strony licznika)kiedy to zrobimy możemy zdjąć ostrożnie poduchę odczepiając najpierw od niej wtyczkę i kluczem nasadowym 16 odkręcamy kierownicę i zdejmujemy ją
4 demontujemy bolec miedziany który dawał w moim przypadku 12v dla klaksonu ucinamy go zostawiając kabel
PO TYM MONTUJEMY NOWĄ KIERĘ Z MFL
1 montujemy taśmę do kierownicy-3śrubki i zakładamy na kolumnę kierowniczą
UWAGA zanim założysz nową kierę z taśmą musisz ją ustawić tą taśmę oczywiście
robisz tak:odwracasz kiere taśmą do góry następnie obracasz pierścieniem taśmy w prawo aż poczujesz opór wtedy cofasz pierścień o 2,5 obrotu i tak ustawioną taśmę zakładasz na kolumnę i przykręcasz Srubą "16".jest to
konieczne gdyż jak tego nie zrobisz zerwiesz taśmę i będzie lipa
2 od strony kolumny kier. z taśmy wychodzą dwie takie wtyczki żółta lub pomarańczowa jest od poduchy białoczarna od multifunkcji.

3 ja nie miałem gdzie ich wpiąć więc je obciąłem a łączyłem tak
-dwa żółte kabelki jak na foto z kabelkami od starej poduchy przy kolumnie kier. natomiast drugą wtyczkę podpinasz tak
-brązowy masa-do masy ja podpiąłem go do kolumny kier.jest tam brązowy przewód przykręcony małą śrubką to się poprotu podpiąłem do niego
-fioletowy zasilanie i najlepiej dać +12v z pierwszego położenia stacyjki. Ja się wpiąłem pod gruby zielony przewód ze stacyjki
-czarny idzie do modułu tempomatu- ja nie podpiąłem go bo nie mam(jeszcze nie mam) tempomatu zaizolowałem tylko
-biały- to sygnał Ibus do radia-przedłużyłem go do radia i wpiąłem do pinu 7 kości radia.
-niebieski-to klakson podpinamy do tego brązowego z czerwonym paskiem przewodu,który podłączony był do miedzianego bolca przy kolumnie
3 ok to już mamy teraz należy podpiąć poduchę:
bązowy- jast na nim małe oczko przykręcamy do kierownicy

niebieski jest zakoczony wsuwką żeńską wpimamy do poduchy-szukaj wsuwki męskiej i połącz
białoczarna wtyczka w panele multifunkcji
i żółta lub pomarańczowa wtyczka jest od air bag-u wepnij
jak tu:

4przykręć poduche do kierownicy i gotowe
koszty jakie poniosłem
kierownica z poduchą 200
taśma 60
panele MFL 40 i to tyle i cierpliwości troche