|
|
Teraz jest 21 maja 2012, o 01:37
|
Regulamin działu
W dziale Mechanika i Elektronika wszystkie modele wybranej serii są razem. Aby usprawnić przeglądanie tematów i uzyskać szybką odpowiedź, tytułuj temat:
[Exx][Nazwa tematu]
Tematy wprowadzające bałagan na forum będą usuwane przez Moderatorów
Układ chłodzenia - czy działa poprawnie
| Autor |
Wiadomość |
|
kielon
Uczestnik
Dołączył(a): 8 cze 2010, o 09:57 Posty: 147 Lokalizacja: WPR a teraz WU
Model BMW: e39 523iA '98
|
 Układ chłodzenia - czy działa poprawnie
Witam.
Jako że od jakiegoś czasu układ chłodzenia beemki moim zdaniem nie działa prawidłowo (czasem przy włączonej klimatyzacji wskazówka od temperatury potrafi dojść do kolejnej kreski za środkiem) postanowiłem przetestować układ w warunkach codziennej eksploatacji. Tak więc uruchomiłem TEST7 w zegarach i obserwowałem wskazania temperatury. I oto wyniki:
90km/h - temperatura 87 stopni 60km/h - 93 stopnie
stanie w korku: od 104 do 112 stopni i przy 113 stopniach włącza się elektryczny wentylator, który schładza chłodziwo do 104 stopni i wyłącza się.
Zastanawiam się, czy temperatura nie jest zbyt wysoka? Czy ktoś w wolnej chwili lub w drodze do pracy może zrobić podobny test?
Dodam, ze przy tym teście wskazówka ani razu nie opuściła pionu (wychył wskazówki obserwowałem tylko przy włączonej klimatyzacji). Sam nie wiem o co może chodzić.
_________________ BMW to BMW, ocieka z.ajebistością pod każdym względem i tyle.
Obejrzyj i oceń moją Bunię BMW E39 523iA '98
|
| 16 maja 2011, o 21:07 |
|
 |
|
papwil
Rozmowny
Dołączył(a): 11 kwi 2010, o 19:00 Posty: 176 Lokalizacja: Warszawa Praga Płd.
Model BMW: 2xE34
|
 Re: Układ chłodzenia - czy działa poprawnie
to ze temperatura wody troche spada ze wzrostem predkosci moze byc spowodowane lekkim niedomaganiem juz termostatu. a kiedy temperatura rosnie powyzej 100st wisko powinno byc spiete praktycznie na sztywno a chlodnica cala goraca. sprawdz to nastepnym razem i napisz.
_________________ SERWIS BMW
-DIAGNOSTYKA KOMP. -PROGRAMOWANIE -CHIPTUNING -DPF OFF -MECHANIKA -ELEKTRYKA
Warszawa, Młodnicka 58 693-344-258 WILTRONIC.pl
OPINIE
|
| 16 maja 2011, o 21:13 |
|
 |
|
kielon
Uczestnik
|
Chłodnica jest cała gorąca, węże również. Nie jestem w stanie sprawdzić visko, bo palce jeszcze mi się przydają 
|
| 16 maja 2011, o 21:18 |
|
 |
|
grzech987
Początkujący
Model BMW: E39 "97
|
Drogi kolego mam podobnie a okazało sie ze ze wiatrak od kpiny nie dziala, nawet nie zauwazylem. U mnie 99.9% to rezystory bo sie kreci, gorzej jak silnik zatarty i stoi. Pozdrawiam
|
| 25 maja 2011, o 18:30 |
|
 |
|
kielon
Uczestnik
|
U mnie wiatrak od klimy ratowal silnik przed zagotowaniem. Winowajca okazalo sie wisko, po wymianie na razie temperatura w korku to max. 97 stopni i to przy wlaczonej klimie.
|
| 25 maja 2011, o 18:44 |
|
 |
|
Duck-Duck
Znawca
Dołączył(a): 12 kwi 2011, o 00:00 Posty: 598 Lokalizacja: Warszawa
Model BMW: e36 white
|
wina wisko, przerabiałem to już...
| 26 maja 2011, o 21:34 |
|
 |
|
E39Piotrek
Rozmowny
Dołączył(a): 17 lis 2011, o 14:04 Posty: 256 Lokalizacja: wawa/bielany
Model BMW: E39
Silnik: m57D30
|
Witam. Mam problem, e39 3.0d m57 99rok. Jeżdze tym autem 2 lata, wymienilem pompe wody HEPU, termostat ORYG BMW, wszystkie napinacze, rolki i paski. Od samego poczatku jeszcze przed wymianami caly czas grzało cieple powietrze na szybe. Nawet gdy byla wlaczona klima na szybe dawalo gorące. Wymieniłem elektrozawory na używane, odpowietrzylem autko i bylo ok. Teraz wskaznik temperatury cieczy chlodzacej stoi pionowo i jest wszystko ok, nawet nie drgnie jak autko juz jest nagrzane, problem jest taki ze podczas jazdy, niezaleznie czy na niskich czy na wysokich obrotach po chwili zaczyna wiac zimne powietrze ze wszystkich nawiewow. ustawiam temp 32 st C i dalej wieje zimne. wystarczy wcisnąc sprzegło lub wrzucic na luz i po ok5 sek leci cieple, po wrzuceniu biegu i podczas przyspieszania ponownie zaczyna wiac zimne. za kazdym razem jest to samo, na biegu jalowym grzeje i jest ok, podczas jazdy po miescie czy w trasie wieje zimne. prosze o pomoc co to moze byc. wskaznik stoi w pionie, klima dziala, autko smiga bez zarzutów, jest problem tylko z nawiewem. Moze ktos z forumowiczów mial podobny przypadek albo wie co sprawdzic w pierwszej kolejnosci. pozdrawiam
|
| 5 gru 2011, o 12:14 |
|
 |
|
E39Piotrek
Rozmowny
|
Koledzy pomoże ktoś? We wcześniejszym poście opisałem problem. Może ktoś się orientuje co to może być albo do którego warsztatu na terenie wawy sie wybrać żeby to zrobili. Większość mechaników nie wie co to a nie chce żeby ktoś mi to naprawiał metodą prób i błędów, wole sam to zrobić tylko nie mam pojęcia od czego zacząć. pozdrawiam
|
| 13 gru 2011, o 13:52 |
|
 |
|
E39Piotrek
Rozmowny
|
W dwóch ostatnich postach napisałem jaki mam problem, dziś zauważyłem, że w autku nie działa także webasto, przy tej temperaturze otoczenia powinno już dogrzewać silnik, ale niestety nie włącza się nawet na chwile. Byłem już w BMW Osowiecki i w Łomiankach ale nie dadzą rady w tym roku już zajrzeć, po świętach bedę miał troche czasu więc może ktoś mi podpowie co najpierw sprawdzić.
|
| 21 gru 2011, o 21:18 |
|
 |
|
KamiLwo
Rozmowny
Dołączył(a): 14 paź 2011, o 16:22 Posty: 233 Lokalizacja: Legionowo
Model BMW: E36 318
|
Z tym powietrzem też mam taki kłopot więc koledzy pomóżcie koledze,a ja także skorzystam...
|
| 27 gru 2011, o 02:11 |
|
 |
|